Archiwum październik 2014


Współczesna kultura kucharzenia trwale...
Autor: kulinarianz6
Tagi: kulinaria   livecooking   warsztaty  
13 października 2014, 17:20

Każdy region świata cechuje się bardzo specyficzną kulturą a w ramach jakiejkolwiek kultury, jednym z bazowych aspektów pozwalających odróżniać rzeczowe grupy od siebie, jest kultura kucharska. Przez wiele lat twierdzono, dość słusznie, że różnice pomiędzy wymogami klimatycznymi i geologicznymi przekładają się jawnie na to, co ludzie mogą i muszą jeść. Dieta śródziemnomorska nie może w następstwie tego być na obszerną skalę wykorzystywana choćby w krajach dalekiej północy. Nie właśnie dlatego, że punkty sprzedaży nie są w stanie sprowadzać takich ilości produktów z Włoch lub Tunezji, ale właśnie dlatego, że przyzwyczajenia żywieniowe organizmów z Północy, ze względu na mnogie różnice geograficzne - są kompletnie inne, co uwidocznia termin warsztaty kulinarne małopolska. Nie oznacza to jednakże, że okazjonalnie nie należy próbować dań absolutnie obcych sobie rejonów - wręcz przeciwnie, jest to jedna ze skuteczniejszych metod zadbania o złożoną i dostatnią dietę. Globalizacja przysporzyła się do tego, że w krajach pozbawionych jakże zdrowych owoców morza, osiągalne są dzisiaj artykuły takie jak ożywcze krewetki lub ostrygi. Czasem ograniczeniami ma prawo być cena czy też brak gotowości do eksperymentowania w kuchni.